Fordeling Og Befolkning Af Gorillaer: Vigtige Fakta Og Tal

Forfatter: | Sidst Opdateret:

Gorillaen er en stor ape art, der lever i hele den centrale del af Afrika, hvor de foretrækker bjergrige skove, tropiske regnskove og bambus skove. Denne art er opdelt i to arter: den vestlige gorilla og den østlige gorilla. Den vestlige gorilla er yderligere opdelt i de vestlige lavlands- og krydsflodsartsparter, mens den østlige gorilla er opdelt i bjerg- og østlige lavlandsunderarter. I gennemsnit vokser gorillaer typisk til over 5 fødder i højden med mænd, der vejer mellem 300 og 453 pounds. Dette gør gorillaer til verdens største primat. De østlige gorilla arter er normalt større end deres vestlige modstykke. Gorillaer er sociale dyr, der lever i fællesskaber mellem 2 til mere end 50 individer, selvom gennemsnittet er mellem 5 og 10. Denne artikel tager et nærmere kig på gorillas bevaringsstatus, trusler og globale befolkning.

Bevaringsstatus for gorillaer

I løbet af de sidste par årtier er den vilde gorilla befolkning faldet hurtigt. Nogle områder har mistet over halvdelen af ​​gorillapopulationen mellem 1983 og 2000. Mellem 2005 og 2013 oplevede den vestlige lavlandsgorilla-befolkning et fald på 18.75%. Den østlige skovgorilla har mistet 77% af sine tal i kun en generation, en tendens, der fortsætter med et 5% tab hvert år. Hvis den nuværende befolkningsnedgang fortsætter, forventes østgræsgorillaer at opleve et samlet tab af 93% af 2054. I dag er alle 4 underarter af gorillaer opført som kritisk truet på IUCN Red List.

Trusler mod gorillens befolkning i verden

De største trusler, som gorillaer står overfor, omfatter ødelæggelse af habitat, poaching og sygdom.

Store områder af traditionelt gorilla-beboet område er blevet ødelagt af en række industrier, herunder landbrug og skovbrug. Da træer skæres ned for at blive solgt som træ og gøre plads til øget landbrugsaktivitet, bliver gorillaer efterladt med mindre og mere fragmenterede områder for at overleve. Ud over den nedsatte områdestørrelse ødelægges også økosystemet for gorillaer for at trives.

Ulovlig poaching er en anden væsentlig trussel mod gorillaer i naturen. I byområder ser rige indbyggere på at spise gorilla kød som et tegn på prestige, hvilket skaber en stor efterspørgsel efter gorilla bushmeat. Mange primater arter risikerer at ryste, men jægere har en tendens til at foretrække gorillaer på grund af deres store størrelse, hvilket giver betydeligt mere kød, der kan sælges på markedet.

Ud over de tidligere nævnte trusler mod gorillasikkerhed er sygdommen også skadelig for denne art. De vestlige gorillaer har for eksempel haft betydelige dødsfald på grund af ebolaviruset. Det antages at have forårsaget et 33% tab i denne population mellem 1992 og 2007. I 1994 tabte hele befolkningen i Gabon, som engang var den næststørste i et beskyttet område, tabt på grund af denne virus. Desuden døde 95% af sine 600 gorillaer i Odzala National Park i Republikken Congo som følge af Ebola.

Gorillas i det vilde

Truslerne mod gorillaer har ført til betydelige fald og i nogle tilfælde fuldstændig tab af befolkninger i hele Centralafrika. I dag overstiger lavlandsbeboende gorillaer dem, der findes i bjergrige og højlandet. Af lavlandsgorillaer har de i vest en større befolkningsstørrelse end dem i øst.

Vestlige lavlandsgorillaer antages at have en vild befolkningsstørrelse på omkring 100,000. Denne art kan findes i: Den Demokratiske Republik Congo, Angola, Gabon, Kamerun, Ækvatorialguinea, Republikken Congo og Den Centralafrikanske Republik. Inden for disse lande har det en tendens til at beboer lavlandsfærger og montane skove, både primære og sekundære.

Østlige lavlandsgorillaer er nummereret til ca. 4,000 i naturen. Denne art er endemisk for Den Demokratiske Republik Congo, hvor den kan findes i montane skove. På grund af sin endemiske natur er den østlige lavlandsgorilla særligt modtagelig for de tidligere nævnte trusler. Størstedelen af ​​denne befolkning lever i beskyttede områder, herunder: Tayna Gorilla Reserve, Kahuzi-Biega National Park og Maiko National Park. Andre kan findes i Usala skoven og Itombwe Massif bjergene.

Bjerggorillaer har en af ​​de mindste underarter populationer. Kun omkring 880 lever og deles nu i 2-befolkninger inden for tre lande: Rwanda, Uganda og Den Demokratiske Republik Congo. En befolkning beboer Bwindi Impenetrable National Park i Uganda. Den anden befolkning befinder sig i 3 nationalparker inden for Virunga vulkanske bjerge: Virunga i Den Demokratiske Republik Congo, Mgahinga i Uganda og Vulkaner i Rwanda.

Korsflodens gorilla har den mindste befolkning af alle underarter. Med kun mellem 250 og 300 tilbage, er det den næststørste apeart i verden. Den kan kun findes langs grænsen mellem Nigeria og Kamerun, hvor den befinder sig i bjergområderne. Forskere mener, at denne population eksisterer i 11-fællesskaber inden for et 4,600-kvadratmiljøområde. Regeringen i Kamerun etablerede Kagwene Gorilla Sanctuary i april i 2008. Det dækker et område af 7.5 kvadrat miles, der ligger i den vestlige del af landet. Omkring halvdelen af ​​dette fristed består af de bjergrige skovområder, der er nødvendige for at overleve denne art.

Gorillaer i fangenskap

Mange gorillaer holdes også i fangenskab over hele verden, primært i zoologiske haver. Af 4 gorilla-underarterne antages kun 2 at blive afholdt i zoologiske haver: vestlige lavland og østlige lavland. Ca. 4,000 vestlige lavlandsgorillaer og kun 24 østlige lavlandsgorillaer lever i zoologiske haver. De østlige lavlandsgorillaer i fangenskab findes primært i zoologiske haver inden for dets naturlige habitat. Undtagelsen herfra er Antwerp Zoo, som ligger i Antwerpen, Belgien.

Små antal gorillaer er blevet konfiskeret fra strygere og ulovlige handlende. Når de er fundet, er de blevet anbragt i fangenskab hos forskellige rehabiliteringscentre. Østlige lavlandsgorillaer holdes for øjeblikket på Gorilla Rehabilitation and Conservation Education Center på Tayna Nature Reserve i Den Demokratiske Republik Congo. De eneste bjerggorillaer, der vides at være i fangenskab, afholdes på Senkwekwe Center ved Virunga National Park i den østlige del af Den Demokratiske Republik Congo.